Se estimează că peste 800 de specii de animale și plante au dispărut de pe Terra în ultimele cinci secole, iar aproximativ 17.000 sunt pe cale de dispariție. Aceste rezultate au reieșit în urma raportului realizat de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Cifrele indică faptul că obiectivul mai multor state din întreaga lume de a stopa creșterea disparițiilor speciilor de pe Terra în 2010 nu va putea fi atins. Raportul a fost realizat pe baza unor informații din 2008 pentru a evidenția criza prin care trece natura.

Peste 800 de specii de animale și plante au dispărut de pe Terra

Peste 800 de specii de animale și plante, dispărute de pe Terra.

Planeta noastră suferă de o criză mult mai mare decât cea economică. Ne întrebăm mereu ce ne aduce ziua de mâine, dar cum rămâne cu mediul înconjurător? Plantele, animalele, nu sunt și ele importante? Majoritatea guvernelor lumii au făcut în 2002 un angajament că până în 2010 vor reuși să încetinească ritmul disparițiilor în rândul plantelor și animalelor. Raportul realizat de IUCN ne spune cu totul altceva: acest lucru nu va fi posibil, iar Comisia Europeană a anunțat că nici în Europa obiectivul nu va fi atins. Începând din anul 1500 până în prezent suntem mai săraci cu 869 de specii și cel puțin 16.928 sunt amenințate cu extincția. În 2004 doar 784 de specii erau catalogate ca fiind dispărute. Bineînțeles, cifrele reale s-ar putea să fie mult mai ridicate decât acestea, însă rezultatele ne pot ajuta să conștientizăm mai bine ce se întâmplă în jurul nostru.

Peste 800 de specii de animale și plante au dispărut de pe Terra

Red List, lista cu animalele și plantele pe cale de dispariție.

Editorul raportului, Jean-Christophe Vié, afirmă că ar trebui să acordăm atenție și problemelor care afectează natura, deoarece aceasta odată pierdută, nu mai poate fi înlocuită. Țările din Europa și America de Nord sau în general cele dezvoltate pun biodiversitatea pe locul doi, dar în țările subdezvoltate aceasta ocupă primul loc, existând o legătură directă între mediu și economie. Pentru acei oameni principala sursă de hrană este natura. De asemenea, animalele și plantele care în prezent nu sunt în pericol de a dispărea vor fi afectate de încălzirea globală. Totuși, dacă până acum am aflat numai lucruri negative, se pare că există și ceva pozitiv: în ultimii 15 ani au evitat extincția 16 specii de păsări.

Acest articol a fost scris pentru www.StiintaAzi.ro și www.descoperi.info de către Șaramet Izabella (Cluj-Napoca) folosind informații din România Liberă, Cotidianul și de pe Reuters și nu poate fi preluat decât în urma unui acord din partea acesteia.

Reclame